6 oktober 2010

Bröllopsguckor!

Härmed följer recepten på de två röror/guckor/mojjor som roligt nog har varit så efterfrågade sen vårt bröllop!
Enligt mina beräkningar skulle dessa satser resultera i 4 dl vardera, men eftersom att det under storkokandet råkade bli totalt 12 liter röra istället för 8, så får vi väl gissa att det i bästa fall kan bli uppåt 6 dl av en omgång.

Brudens Nässelpesto

1 liter nässlor*
2 dl ruccola
2 st vitlöksklyftor
1,5 dl skållad mandel
1,5 dl grevé, präst, wb eller annan god och smakrik ost
2 dl rapsolja
1 tsk citronsaft
1 tsk salt

- MIXA!


Lingon- och rödlökschutney

3 st rödlökar
3 st vitlöksklyftor
1,5 dl socker
2 tsk rosmarin
1/2 tsk vaniljpulver (el vaniljstång)
1 krm svartpeppar
1 dl balsamicovinäger
2 dl lingon

- Fräs rödlök och vitlök i lite olja tills den är genomskinlig.
- Häll i resten av ingredienserna utom lingonen och låt stormkoka tills sockret smält.
- He i lingonen rör chutneyn tills den har ungefär lingonsylt-tjocklek.
  Försök att hålla lingonen så hela som möjligt.



* Stora som små nässlor går bra, med de ska inte ha vuxit vid t ex gödselhögar el komposter, då är de för kväverika och inte heller vid dikeskanter då de kan bära föroreningar från trafiken. Nässlor vid ängskanter ock skogsbryn går fint! Vuxna nässlor ska helst förvällas innan förtäring, små späda nässlor kan man äta direkt. Eller till exempel torka och använda som krydda i maten.

/lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar