13 januari 2011

en students bekännelser

Kan inte erkänna att jag har en enorm erfarenhet av detta med hemstudiedagar och dylikt. Inte i jämförelse med de flesta andra universitetsstudenter. Men jag tänkte härmed ändå dela med mig av det erfarenheter jag fått under de gångna två veckornas tre hemstudiedagar:

  • Det är livsfarligt för studiemotivationen att läsa en fängslande bok. Om så är fallet och ingen diciplin tycks finnas för annat, gå fullt ut och satsa på att läsa ut boken fort. Gärna i god tid innan tentadagen. Det finns ett liv även efter att att huvudpersonen dött.
  • Göm undan all annan lättsam läsning som finns att tillgå hemma. Efter ett rejält insjälsligande av absorberande skönlitteratur är risken stor att man tar till vad som helst, även sånt man redan plöjt igenom ett par gånger, för att återigen få fängslas, om så bara för en stund.
  • Sitt inte med en jättestor pepparkaksburk vid sidan av skolböckerna. Studiemotivationen bryr sig inte om att julen är över sedan länge och risken finns att du även börjar drömma om glögg igen. Och att cykla iväg till ica för att köpa rea-glögg gör inte att man memorerar fler produktionsmetoder..
  • Tro inte att det är lugnt och att man kan allt bara för att man suttit och lyssnat aktiv på de flesta av föreläsningarna. Faktum är att det sas viktiga saker även under den lilla stund man sov. Och att det kommer frågas om saker man aldrig hört, men som garanterat står nånstans i den tjockaste boken. Ett plus är att inse detta i god tid innan tentan. Upptäcks det dagen innan kan en lätt känsla av stress infinna sig.
  • Sitt inte och blogga. Man skriver alltid mer än man först tänkt. Dessutom är det lätt en kanal vidare till andra bloggar och till Facebook. Och då kan det vara kört för ett bra tag.
  • Om du kört fast: Gå och borsta tänderna! Ger en känsla av nystart.
/lisa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar