9 januari 2011

Påven Johanna


...heter boken jag läser just nu. Eller som jag slukar med hull och hår. Utspelar sig på 800-talet och handlar om trotsighet, järnvilja och självförtroende. Den inspirerar! Och fördriver tid... Googlade "påven johanna" och hittade bland annat en av de längsta meningarna jag läst på länge här. Intressant även ur historiskt perspektiv.

Ett extra plus var att jag hittade boken inbunden på Röda Korset i Skellefteå för en tia! ;)

/lisa

4 kommentarer:

  1. Själva historien i sig är ju falsk, men boken kan ju vara trevlig för det

    SvaraRadera
  2. sant, även om mycket i den stämmer med hur det var på den tiden. och huruvida johanna fanns eller inte, blev påve eller inte, kan tvistas om länge och åsikterna är olika, som jag förstått det:) författaren har kommentarer längst bak i boken om hennes efterforskningar om saken. har du läst den? :)

    SvaraRadera
  3. Nej, det har jag inte gjort, men jag har läst lite grann om påven Johanna. Och jag tycker inte att det ser jättebra ut för den historien, verkar ursprungligen ha varit tänkt som en parodi på en av alla dessa Johannespåvar som var lite feminim

    SvaraRadera
  4. Jag kan inte själv erkänna att jag studerat saken ingående, även om det kunde vara intressant, men min uppfattning är att både bevisen och motbevisen för henne är få, att åsikterna är många och att väldigt lite finns dokumenterat från den tiden. Men även som skönlitterär historia, baserad på sanning eller ej, så är den iaf klart läsvärd och tankeretande, både på ett själsligt och trosmässigt plan. Enligt min mening.

    SvaraRadera